17 mars 2014

Insikter

Det har varit inne med mindfulness under ganska många år nu. Man ska lära sig smaka på russin, ett och ett, för att verkligen känna livet inom sig, på riktigt, som man gjorde som barn. Man ska träna sig i att leva i nuet, i den grundkänsla kroppens sinnen skänker, och på så sätt finna harmoni.

Men vad är egentligen mindfulness, vad är det man befinner sig i när man aktivt fokuserar på ett intryck i taget? Personligen tycker jag det är en intressant fråga och jag går gärna vidare - det finns flera intressanta vägar.

En av dem är att undersöka vem man vore om man inte hela tiden hade relaterat till specifika detaljer i sin historia. Man präglas av dem även när man medvetet befinner sig i mindfulness.

Jag tycker Byron Katie är bra på att hjälpa människor hitta sina låsningar så att de får aha-upplevelser och kommer vidare.

Vi tror oss se sanningen, det gör vi allihop, vad är det annars som vi ser? Skulle någon tro sig veta bättre, vilket inte verkar troligt, kan vi inte ta till oss några goda råd. Inte på djupet av vårt sätt att se på livet, och inte utan att först se detsamma växa ur oss själva. Insikter måste liksom komma inifrån, det måste klicka till och kännas i hela kroppen, inifrån och ut. 

Vill man komma vidare till ett levande "nu" på ett annat plan gäller det att hitta nyckeln till dörren där goda råd kan slinka in, och för att krångla till det kräver varje fråga sin egen dörr, sin egen nyckel. För att lösa gåtan kan man ramla in i en situation eller lura sig själv. Kanske låta någon som Byron Katie göra det. :-) Hon har tagit fram en metod som hon kallar "The work", och här kan man se några filmer där hon jobbar med människor som vill lura sig till högre livskvalitet: www.thework.com/watch.php

Visst är det spännande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.